Als het over een Belgisch octrooi gaat, dan kan gezegd worden dat dit octrooi alleen geldig is in België zelf. Vroeger waren er twee typen, namelijk een Belgisch octrooi met een geldigheidstermijn van twintig jaar en er was een Belgisch octrooi met een geldigheidstermijn van zes jaar. Momenteel is alleen een octrooi van twintig jaar nog mogelijk. Als men een uitvinding heeft dan kan er deskundige hulp bij worden geroepen zodat men zich kan richten op de aanvraagprocedure. Er wordt dan hulp ingeroepen van een octrooigemachtigde. Deze man of vrouw kan de aanvrager vertegenwoordigen tijdens de aanvraagprocedure en deze zal de aanvrager ook bijstaan bij de administratieve aspecten.
Aanvraag Belgisch octrooi
Bij de aanvraag van een Belgisch octrooi moeten de volgende stappen worden gezet:
– Eerst moet de octrooieerbaarheid na worden gegaan. Alleen de technische uitvindingen komen in aanmerking als het gaat over octrooibescherming. Het moet voldoen aan nieuwheid, uitvinderwerkzaamheid en industriële toepasbaarheid.
– Dan moet er een aanvraagdossier worden opgemaakt. Er moet een verzoekschrift tot verlening van een octrooi worden ingediend, samen met een beschrijving van de uitvinding, conclusies (of claims), tekeningen en een samenvatting. Documenten mogen aan worden geleverd in het Nederlands, Frans of in het Duits.
– Dan kan de aanvraag in worden gediend. Deze aanvraag kan in worden gediend bij de Belgische Dienst voor Intellectuele Eigendom. Bij de aanvraag wordt er bij het dossier een indieningsdatum toegekend.
– Dan komt er een onderzoek naar de aanvraag. Dit is een formeel onderzoek waarbij de aanvraag wordt gecontroleerd op volledigheid en vorm. Het is mogelijk dat er verbeteringen aangebracht moeten worden.
– Verlening van het octrooi is de volgende stap. De inhoud van een octrooi moet geheim blijven tussen de indieningsdatum en de publicatiedatum. Na achttien maanden na de indieningsdatum wordt het integrale octrooidossier bekend gemaakt.
– Als laatste stap is er de instandhouding van het octrooi.