Het wiel opnieuw uitvinden en vervolgens gaan ontwikkelen kost een hoop tijd en geld. Bekijk daarom de octrooi databank of er al een patent is aangevraagd voor een product of dienst. Of bekijk in de database wat andere al hebben bedacht.
Bekijk dit eerst alvorens je direct een octrooi in handen neemt
Wij hebben hier diverse datapublicaties en databanken verzameld.
Verschil octrooien databanken en dataregisters
- Wilt u weten of uw uitvinding totaal nieuw is? Voor deze vraag moet je zoeken in de octrooi databanken. Hier vindt u alle publicaties van een octrooiaanvraag en -verlening, inclusief tekst en tekeningen.
- Wilt u weten of een octrooi nog geldig en actief is in een bepaalde regio? Kijk dan in de octrooiregisters of dit nog geldig is voor het betreffende land.
Octrooidatabanken en octrooiregisters
- Octrooidatabank Espacenet wereldwijde octrooien en patenten
- Nederlands octrooiregister Nederlandse octrooien
- Octrooigemachtigdenregister ingeschreven octrooigemachtigden
- Europees octrooiregister De status van Europese octrooien en aanvragen
Heeft u hulp nodig bij zoeken in databanken en registers?
Het zoeken naar octrooien in octrooidatabanken is niet altijd eenvoudig en vergt vaak veel uitzoekwerk. Het octrooicentrum Nederland bieden innovatieve mkb-ondernemers ondersteuning. Vul het formulier in en je ontvangt gratis advies.
Octrooilicenties
Het Octrooicentrum Nederland, een onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zorgt als overheidsinstantie ervoor dat de octrooien waarvoor in de databank licenties worden aangeboden juridisch zijn gecheckt voor wat betreft de geldigheid in Nederland. Deze databank moet je zien als een portal waarop octrooihouders hun octrooi (ook wel patent) kunnen aanbieden ter licentie aan derden. Ook kun je deze databank zien als een soort marktplaats voor bedrijven die graag gebruik willen maken van nieuwe technologieën in Nederland.
Wist je trouwens dat het laten opnemen van een octrooi in de Databank Octrooilicenties gratis is? Dit is voor zoveel octrooihouders als voor aanvragers van een octrooi mogelijk.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Ben je aanvragen voor wat betreft een of meerdere octrooien? Vul per octrooi een zogenaamde Verklaring licentiebereidheid in. Om je aanvraag te kunnen verwerken moeten het octrooinummer en de ingevulde gegevens over de octrooihouder overeenkomen met de gegevens uit het Octrooiregister. In dat Nederlands Octrooiregister kun je zien welke gegevens er bekend zijn. Let er overigens goed op dat de gegevens van de contactpersoon volledig zijn. En zorg er, uiteraard voor dat alle aanvragen zijn voorzien van handtekeningen (van alle octrooihouders).
Alles compleet en ingevuld? Stuur de boel dan op naar:
Octrooicentrum Nederland
Postbus 10366
2501 HJ Den Haag
Als alles akkoord is bevonden wordt het octrooi, of worden de octrooien opgenomen in de databank.
Belangrijk is overigens om ook op de formulieren te vermelden met wie de geïnteresseerden contact kunnen opnemen.
Heb je een octrooiaanvraag ingediend, dan kun je alvast aangeven dat je deze wilt laten opnemen in de Databank Octrooilicenties. Dit doe je met behulp van het formulier Verklaring licentiebereidheid. Aangezien je dan nog geen octrooinummer hebt, vul je het aanvraagnummer in. En dat vindt je in de bevestigingsbrief die je krijgt zodra je aanvraag binnen is.
In een eerdere fase, bijvoorbeeld bij de aanvraag zelf, is het niet mogelijk dit alvast door te geven. Je hebt namelijk je octrooi- of aanvraagnummer nodig. Is de aanvraag verleent dan is het octrooi beschikbaar in de databank.
Meer rendement
Wil je meer rendement uit je octrooi halen, dan kun je deze ter licentiëring aanbieden via de databank. Andere ondernemers die op zoek zijn naar een bepaalde technologie kunnen in de databank kijken of deze ter licentiëring wordt aangeboden. Op die manier kunnen beide partijen een licentieovereenkomst aangaan waarbij de ondernemer van jou toestemming krijgt om de uitvinding zelf te maken, te verkopen of toe te passen. Ja, inderdaad een win-win voor beide partijen.
Wijziging databank
Zorg er trouwens voor dat je contactgegevens in de databank altijd up to date zijn. Wijzigingen gaan je het snelst door via het via de website te downloaded formulier Verklaring licentiebereidheid. Ook voor het doorgeven van wijzigingen is een handtekening van alle octrooihouders nodig.
Hoe vraag ik een wereldwijd octrooi aan?
In 1970 werd in Washington het Patent Cooperation Treaty (PCT) gesloten. Krachtens dit verdrag tot samenwerking inzake octrooien kunt u een wereldwijd octrooi aanvragen door middel van één procedure. Het PCT wordt uitgevoerd door de World Intellectual Property Organization (WIPO). In tegenstelling tot wat u nu wellicht denkt, kunt u met deze aanvraag niet in één keer wereldwijd octrooi aanvragen voor uw vinding.
Wereldwijd octrooi duur en niet aan te raden
Het is in verreweg de meeste gevallen niet zinvol om voor een vinding wereldwijd octrooi aan te vragen. De belangrijkste reden hiervoor is dat dit een procedure is die zelfs voor multinationals vaak onbetaalbaar is. In ieder geval wegen de kosten niet op tegen de baten. Maar als u via de PCT procedure een octrooi aanvraagt biedt dat wel een ander belangrijk voordeel. U heeft vanaf de aanvraag namelijk 30 maanden de tijd om te beslissen in welke landen u daadwerkelijk octrooi wilt aanvragen. Na deze periode kunt u de kosten voor het aanvragen van een octrooi en de vertaling van documenten verder uitstellen. U kunt hierover advies inwinnen bij zogenaamde octrooigemachtigden.
De procedure voor het verlenen van een octrooi
Het indienen van de PCT aanvraag is de eerste stap voor het aanvragen van een octrooi. Hiervoor dient u een aantal taksen te voldoen, onder andere moet voor de indiening op zich worden betaald alsmede voor het uit te voeren onderzoek. U kunt de PCT-aanvraag indienen bij deze drie instanties:
– De WIPO
– Het Europees Octrooibureau
– Het Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Na de aanvraag
Zodra uw aanvraag in goede orde is ontvangen en de taksen zijn betaald, wordt door een International Search Authority (ISA) een onderzoek gestart naar “de stand van de techniek”. Het Europees Octrooibureau (EOB) is bij voorbeeld een ISA. De WIPO publiceert vervolgens na verloop van en periode van 18 maanden de resultaten van het onderzoek. U kunt vervolgens naar aanleiding van uw aanvraag aanvullende stukken indienen om deze nader te ondersteunen. Vervolgens wordt het resultaat van het onderzoek, eventueel aangevuld met de nadere beoordeling voorgelegd aan het EOB of de octrooi verlenende instanties van andere landen waar u octrooi wilt aanvragen. Zij kunnen vervolgens overgaan tot het daadwerkelijk verlenen van het octrooi.
Het daadwerkelijk vestigen van octrooi
Wanneer het octrooi is verleend op uw vinding, dan kunt u, voordat de 30-maanden periode vanaf de aanvraag bij de PCT is verstreken, beslissen in welke landen u daadwerkelijk het octrooi wilt aanvragen. Hierbij moet u dus rekening houden met de kosten die hiermee gemoeid zijn. U moet voor uzelf een afweging maken of een aanvraag in een bepaald land voor u zinvol is of niet.