Schending van het octrooirecht. Wanneer iemand het octrooirecht schendt, dan spreken we van “inbreuk op het octrooirecht”. U maakt zich hieraan schuldig wanneer u een techniek gebruikt waarop octrooi rust. Of wanneer u een product op de markt brengt waarbij u voor de productie hiervan gebruik heeft gemaakt van technieken waarop een octrooi rust.
De procedure bij inbreuk
Wilt u iemand aanklagen wegens het schenden van een octrooi waarvan u de rechten heeft, dan moet u deze persoon of instantie hiervan eerst op de hoogte stellen. Als u vindt dat u financiële schade heeft geleden omdat uw octrooi is geschonden, dan kunt u een schadevergoeding eisen. Dit doet u door een zogenaamde “desbewustzijnsverklaring” te laten opstellen door een deurwaarder. Deze overhandigt de verklaring aan de schender van uw octrooi. In deze verklaring wijst u de schender van uw octrooi officieel op het feit dat hij of zij naar uw mening in overtreding is.
Het vervolg van de procedure
U kunt nu middels en dagvaarding een procedure starten tegen degene die uw octrooi heeft geschonden. Het is verplicht om bij een procedure tegen inbreuk te beschikken over een “Rapport van het onderzoek nar de stand van de techniek”. Dit rapport wordt afgegeven door het Octrooicentrum Nederland, dat onderdeel uitmaakt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.